
Vyzkoušejte zdravější a chutnější bezlepkové vanilkové rohlíčky s PROBIO
- Vánoční svátky vnímá většina z nás jako ty nejkrásnější z celého roku. Jistě je to i díky přípravě voňavého cukroví a dalších oblíbených pokrmů. Letos si více než kdy jindy uvědomujeme, jak důležité je být s našimi blízkými, občas se v každodenním shonu zastavit a přemýšlet o skutečně důležitých věcech. Následující čas přímo vybízí také k vyzkoušení něčeho nového – třeba v kuchyni. Tip na netradiční, ale o to chutnější a zdravější sladké vánoční cukroví přináší Bára Hernychová, expertka na přirozenou stravu společnosti PROBIO.
„Skloubit dohromady klasické vánoční recepty a přirozený životní styl není zase až tak složité. Nevzdávejte se svých oblíbených jídel ani slavnostního cukroví a nebojte se nijak zásadních změn, protože i malé obměny dokáží velké věci,“ říká Bára Hernychová. Přesvědčte se sami!
Vánoční skořicový věnec z červené pšenice
Typ receptu: vegetariánský
Náročnost receptu: obtížný
Čas přípravy: 90 minut
Ingredience:
120 ml mléka
15 g droždí
6 lžic přírodního třtinového cukru PROBIO
150 g mouky z červené pšenice (celozrnná jemně mletá) PROBIO
150 g mouky pšeničné bílé hladké PROBIO
špetka jemné mořské soli
80 g másla
1 žloutek
3 lžičky mleté skořice
Postup:
Z vlažného mléka, kvasnic a cukru připravte kvásek. Po vzejití kvásku přidejte ostatní suroviny určené na těsto. Zpracujte těsto a nechte ho kynout na teplém místě cca 60 minut.
Na náplň si v misce smíchejte rozpuštěné máslo, cukr a skořici.
Vykynuté těsto opět propracujte a vyválejte v co nejtenčí plát ve tvaru čtverce. Ten potřete po celé ploše náplní a zarolujte.
Srolované těsto z vrchu podélně rozřízněte tak, že z jedné strany začnete 5 cm od konce a doříznete až na druhý konec. Takto vám vzniknout dva prameny, které jsou na jednom konci k sobě spojené. Prameny spleťte (přeložte přes sebe) tak, aby byl řez na vnější straně. Vzniklý cop stočte do kruhu a přitlačením spojte oba konce k sobě. Hotový věnec přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 180 °C do zezlátnutí, cca 25 minut.
Těsto:
120 ml mléka
15 g čerstvého droždí
1 lžíce cukru třtinového přírodního PROBIO
150 g mouky z červené pšenice (celozrnné jemně mleté) BIO PROBIO
150 g mouky pšeničné bílé hladké PROBIO
špetka jemné mořské soli
30 g másla
1 žloutek
Náplň:
5 lžic cukru třtinového přírodního PROBIO
3 lžičky skořice mleté
50 g másla
Co budete potřebovat: Mouka z červené pšenice celozrnná jemně mletá PROBIO
Červená pšenice je jeden z původních druhů obilovin. Její červená, až nahnědlá barva je způsobena přirozeným obsahem flavonoidů (katechinu a taninu) a antokyanů. Antokyan je přírodní barvivo, významný antioxidant s pozitivním vlivem na lidské zdraví. Červená pšenice má vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Mouka z červené pšenice se hodí na pečení chleba, výrobu těstovin, pečení sušenek, placek apod. Pro přípravu tradičního kynutého pečiva se doporučuje kombinace s běžnou pšeničnou moukou. Obiloviny zpracováváme u nás v PROBIO od zrna až po finální výrobek (mouky, krupice, kroupy apod.). Naše technologie nám umožňuje odebírat zrno téměř „přímo z pole“ a zpracovat od samého počátku, tedy čištění, sušení, mletí, balení. Suší se šetrně teplým vzduchem, a proto si konečný produkt zachová své živiny.
https://www.probio.cz/mouka-z-cervene-psenice-celozrnna-jemne-mleta-450g-probio